nacházíte se na webu irokezove.unas.cz > v sekci návody

 

Fotoinstruktáž z výroby jasanových loubků

Základem je mít dobrý materiál - tj. jasanovou kládu dost silnou na to, aby v ní nebyly suky, což je tak minimálně 20cm v průměru.


Před vlastní výrobou loubků je potřeba kládu alespoň na dva týdny, až měsíc ponořit do vody.

Ideální je si na kládu udělat nějaký podstavec, abyste se nemuseli ohýbat až na zem

Vlastní výroba loubků je jednoduchá. Jde o uvolňování jednotlivých letokruhů otloukáním klády.

Jako nástroj k otloukání se nám nejlépe osvědčila velká těžká palice. Nesmí však mít ostré hrany a rány musí být přiměřené, aby nelámaly léta

Zde je vidět špinavá vrchní vrstva. Dle našich zkušeností je nepoužitelná a jde špatně sundat dolů, další vrstvy již jdou lépe.

Velkou palicí můžete uvolnit i několik let pod sebou.

Šířku loubku si určíte zářezem nožem, nebo zásekem sekerou.

Začátek loubku bývá třeba si odchlípnout nožem či sekerou.

Pohled na čelo klády s několika uvolněnými vrstvami.

Když máte uvolněná léta, můžete začít odlupovat jednotlivé loubky.

Když loubek nepůjde odloupnout volně, je třeba místo ještě naklepat.

My jsme k tomu používali menší kladivo, nebo tupou stranu sekery.

Poslední kousek...

...a loubek je na světě:-)

Pokud nebudete pracovat přímo v potoce, je potřeba kládu čas od času namočit, protože rychle vysychá, což poznáte tím, že se dýha od klády hůře odděluje.

Otloukat kládu lze i v tandemu:-)

Po práci zasloužený odpočinek:-)
 
Tímto postupem vyrobíte loubky. Před dalším zpracováním je však nutné je ještě seřezat na stejnou šířku, popřípadě ještě rozštěpit na slabší.

Pokud Vás nenapadá, k čemu jsou takové loubky dobré, možná Vás inspiruje tento obrázek.

Text a foto: Awe a Nibowaka